Rendement van dubbel glas

Het rendement van dubbel glas is afhankelijk van het soort dubbel glas wat gekozen wordt. Eerst was er maar 1 soort en dat kreeg daarom ook gewoon de naam dubbel glas. In de loop der jaren zijn HR+, HR++ en HR+++ erbij gekomen. Deze zorgen voor een nog betere isolatie.

Het rendement in cijfers

Zoals je ziet is het verstandig om in nieuw glas te investeren. Heeft u hier geld voor dan is het 100% verstandiger om het in dubbel glas te stoppen in plaats van het laten staan op de bank. Naast het wooncomfort wat omhoog gaat, zal er uiteindelijk ook meer geld op de rekening komen. Belangrijk hierbij zijn de kosten tegenover de besparingen op de energiekosten. Tegenover enkel glas komt daar dan de volgende berekening uit:

Glassoort Kosten per 20m2 Besparing per m2 per jaar Terugverdien tijd
Dubbel Glas €1.300,- €140,- 9 jaar en 3 maanden
HR €1.400,- €180,- 7 jaar en 9 maanden
HR+ €1.500,- €220,- 6 jaar en 10 maanden
HR++ €1.600,- €260,- 6 jaar en 2 maanden
HR++ €2.400,- €280,- 8 jaar en 7 maanden

Te zien is van welke cijfers is uitgegaan. U kunt zelf de berekening aanmaken wanneer u meer m2 ruiten heeft of als u een offerte heeft van andere kosten per m2. Duidelijk is te zien dat HR++ de beste investering is van dubbel glas.

Hoe ontstaat de betere isolatie?

Bij dubbel glas is er een spouw tussen 2 glasplaten. Dit is een ruimte met lucht erin en dit zorgt voor de extra isolatie, mede door de lucht en de extra glaslaag. Bij standaard dubbel glas zit er droge lucht tussen de 2 glasplaten. HR+ gaat nog een stukje verder, hierbij is er namelijk een coating aangebracht aan de binnen kant van de spouw. Vervolgens is er HR++ ontwikkeld. Hierbij wordt de droge lucht vervangen door een edelgas, veelal argon. Deze gas isoleert nog een stuk beter dan de droge lucht, in combinatie met de coating zal er veel bespaard worden op de energiekosten.

Welke kamers als eerste vervangen

Is het budget niet direct toereikend om alle ramen te vervangen? Dan is het verstandig om te kijken bij welke kamers er de meeste besparingen mogelijk is. De kamers waarin u het meest zit zal ook het meest verwarmd worden. Wanneer deze kamers warmte verliezen zal dit dus direct weer worden verwarmd. Hier is de meeste winst te behalen, daarom raden wij aan om deze kamers als eerste aan te pakken. Meest vanzelf sprekend zijn dan de woonkamer en de keuken.