Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Glas-feitjes.nl Onafhankelijk advies over verschillende glassoorten!
Glas-feitjes.nl

Plexiglas

Glas is een van de meest veelzijdige materialen, maar het heeft enkele nadelen: het is zwaar, moeilijk te bewerken, breekbaar en vrij prijzig. Een goed alternatief voor glas is plexiglas. Vooral in situaties waar glasscherven absoluut onwenselijk zijn, biedt plexiglas uitkomst. Waar kunt u plexiglas voor gebruiken en hoe bepaalt u nu of plexiglas de juiste optie is voor uw situatie?

Wat is plexiglas?

Ondanks het woord ‘glas’ in de naam, is plexiglas geen echt glas. Het is een transparante, thermoplastische kunststof die vaak wordt gebruikt ter vervanging van glas. Dit komt vooral omdat het veel licht doorlaat (ongeveer 90%) en omdat plexiglas een stuk sterker en minder breekbaar is dan gewoon glas. Daarnaast versplintert het niet, is het lichter in gewicht en een stuk makkelijker te bewerken. Plexiglas kent echter ook enkele nadelen. Het is een stuk minder hittebestendig dan glas, waardoor het niet gebruikt kan worden op plekken waar het heel warm kan worden. Daarnaast is plexiglas minder hard en dus krasgevoeliger, laat het UV-straling door en is het bovendien brandbaar.

Plexiglas zorgt vooral voor een voordeel in gewicht ten opzichte van gewoon glas. Daarom wordt het vaak gebruikt voor caravanvensters, bootruiten, grote aquaria en balustrades. Ook qua veiligheid biedt het veel mogelijkheden. Het is sterker dan dubbel glas en breekt niet in scherven uiteen. Ideaal voor plekken die veel wind vangen, zoals bijvoorbeeld balkons, galerijen en balustrades langs trappen. Door de duurzaamheid en slijtvastheid van het materiaal wordt plexiglas vaak ingezet in de buitenlucht, bijvoorbeeld ter beschutting.

Helder, gekleurd of mat plexiglas

Er bestaan verschillende soorten plexiglas. Helder plexiglas is de meest gangbare materiaal, omdat dit ter vervanging van gewoon glas kan worden gebruikt. Gekleurd plexiglas wordt vaak gebruikt voor reclametoepassingen. Ook thuis kunt u het echter op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld als hobbymateriaal. Plexiglas is zeer makkelijk te bewerken, waardoor u er alle kanten mee op kunt. U kunt het zagen, boren en zelfs vormen met hitte. Ook voor moderne en opvallende meubelstukken kan gekleurd plexiglas worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan een kleurrijk dressoir of een eigentijdse lamp. U kunt in samenspraak met een meubelmaker of glaszetter een ontwerp maken. Mat plexiglas tenslotte heeft, net als gewoon mat glas, vooral een privacy-functie. Gebruik het bijvoorbeeld voor douchecabines of als materiaal voor beschutting.

Prijzen van plexiglas

Plexiglas is goedkoper dan gewoon glas, maar let wel op de dikte. Hoe dikker het plexiglas, hoe duurder het wordt. Ook zullen de prijzen verschillen met betrekking tot kleur, afmetingen en bewerkingen. De meeste prijzen die u online zult vinden, zijn exclusief zettingskosten. Houdt hier rekening mee en vraag enkele offertes aan om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

Exacte kosten weten?

Vraag offertes op bij glaszetters in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de kosten die u moet maken.

 

Offertes voor beglazing ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van glaszetters actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters