Gelaagd glas
Gelaagd glas is een speciaal soort glas wat gebruikt wordt in situaties waarbij het glas niet makkelijk moet kunnen breken. Op sommige plekken is het levensgevaarlijk als er glas breekt. Niet alleen door de scherven die er bij een normale ruit ontstaan, maar ook een opening in glas kan gevaarlijk zijn. Daarom zal gelaagd glas niet zomaar terug te vinden zijn in een standaard raam. Hiervoor zijn de kosten te hoog. Gelaagd glas is voornamelijk een veiligheidsglas en/of kan helpen met de beveiliging.
Waarbij dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met lucht of een gas ertussen is gelaagd glas opgebouwd uit twee glasplaten zonder ruimte er tussen, maar wel met folie. Deze folie zorgt ervoor dat de glasscherven niet uit elkaar vallen maar juist bij elkaar blijven zitten en kan daardoor de energie van de klap zich verspreiden over de hele ruit.
Verschil tussen gelaagd en gehard glas
Vaak worden deze twee door elkaar gehaald. Gelaagd glas en gehard glas hebben echt verschillende eigenschappen. Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft. Dit heeft als voordeel dat u hier niet makkelijker door heen valt. Erg handig bij een glazen balustrade. Denk ook aan een voorruit van een auto. U wilt natuurlijk dat de ruit een geheel blijft als er iets tijdens het rijden op valt.
Verschillende toepassingen in huis
Een belangrijk voorbeeld is een glazen balustrade. Hiervan is het cruciaal dat de glasplaat niet in stukken breekt. Hiervoor is gelaagd glas de enige oplossing. Dit geldt ook bij een ruit die heel hoog is en tot de grond loopt. Ook hier is er val gevaar op het moment dat dit glas breekt. Door gelaagd glas zal dit voorkomen kunnen worden; de ruit blijft bij elkaar.
Door de eigenschap dat het bij elkaar blijft wordt het ook gebruikt als beveiligingsglas. Een inbreker komt er lastig doorheen en is hier in ieder geval meer tijd aan kwijt dan bij een ander soort ruit. Deze extra moeite kan de inbreker ervan weerhouden om een snelle kraak te doen en geeft u meer tijd om de politie te waarschuwen.
De prijs van gelaagd glas
Kosten van gelaagd glas liggen uiteraard hoger dan normale beglazing. Dat is de extra veiligheid waarvoor betaald moet worden. Er is veel keuze wat betreft de dikte van het glas en tussen enkel- en tweezijdige gelaagdheid. Daarbovenop is er nog verschillende keuze tussen de soorten folie tussen de glasplaten. Dit brengt alles bij elkaar tot een uiteenlopende prijs voor gelaagd glas. Het is al verkrijgbaar vanaf €28 per m2 tot wel €150,- per m2 exclusief montage.
Voor een prijsbepaling is daarom aan te raden om een gratis vergelijking aan te vragen. Het meest belangrijke is dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Maar overbodige beveiliging is ook weer zonde van het geld. Laat u daarom adviseren door een gratis vergelijking aan te vragen en kom in contact met glaszetters uit de regio. Zij hebben verstand van gelaagd glas en weten welk maatwerk voor u van toepassing is.